Belgrado

In 2011 werd YUA benaderd door een groep jongeren uit Belgrado om een Kriterion te openen. Leuk detail: ditmaal was niet Kriterion Amsterdam maar het pas geopende Kriterion Sarajevo het grote voorbeeld.

In Belgrado is inmiddels een club van rond de 10 vrijwilligers bezig om het plan verder uit te denken, panden te bekijken, hun netwerk uit te breiden en het business aspect van Kriterion verder te ontwikkelen.

Belgrado is een bruisende stad met tegen de 2 miljoen inwoners en veel culturele intitatieven. Wat Kriterion zo aan doet spreken in Belgrado is vooral het culturele ondernemerschap en de studentenwerkgelegenheid aspect van Kriterion. Veel culturele intiatieven en organisaties hebben geen enkele bron van inkomsten anders dan subsidies en eigen bijdragen en overleven dus niet lang. Doordat het Kriterion concept ook altijd in een bron van inkomsten moet voorzien om selfsustainable te zijn slaat het goed aan bij jongeren en bij beleidsmakers. Met hulp van de Nederlandse ambassade werd in november 2012 de eerste peer to peer training georganiseerd tussen Kriterion Sarajevo en Belgrado. YUA gaf bovendien een training marktonderzoek aan de studenten.

Gesprekken op stadsdeel- en gemeenteniveau zijn gaande om te kijken wat lokale autoriteiten bij kunnen dragen en in de tussentijd doen de jongeren marktonderzoek om te bepalen hoe hun Kriterion er in de toekomst uit zou komen te zien.