Nieuwe YUA-reis naar Ramallah

Innovation Hub
Labour of Love expositie
Meeting
Team
Palestinian Museum
Hummus & falafel
Scouten voor nieuwe locatie
Subcontracted Nations expositie

Ramallah en de zoektocht naar expressie
Ramallah kent een grote culturele scene; er zijn meerdere culturele centra in de stad die regelmatig films vertonen, exposities openen en concerten organiseren. Er is zelfs een aparte afdeling bij de gemeente van Ramallah om na te denken over cultuur in de stad. Er is een grote behoefte om Ramallah meer te verbinden met het Palestijnse culturele erfgoed, daar is het gloednieuwe Palestinian Museum op de campus van de Birzeit universiteit een (levensgroot) voorbeeld van.

Het jonge Kriterion team bestaat uit drie vrouwen: Amal, Hadeel en Zeina. Zij werken hard aan de realisatie van een Kriterion in Ramallah. Dat is niet gemakkelijk, omdat er een ernstig gebrek aan ruimte is in de stad, en veel vooruitgang geboekt moet worden op basis van netwerk.

Inkijkje in cultuur en traditie
Tijdens onze week in Ramallah afgelopen juli hebben we samen hard aan de weg getimmerd om concrete stappen te zetten. Naast de meetings met de bestaande culturele centra in de stad hebben we ook zelf kennis gemaakt met kunst en cultuur. De expositie Suncontracted Nations –over het concept achter natiestaten- liet zien hoe er een groot gat bestaat tussen staten en hun samenlevingen, ook in Palestina. De expositie Labour of Love – over de Palestijnse traditie van borduren – liet zien hoe moderne vrouwen zichzelf onderhouden door middel van een eeuwenoude traditie. Bezoekjes aan cafés en restaurants lieten ons kennis maken met de cultuur van eten, drinken en gezelschap in Palestina.

Plannen
Na afloop van de trip kunnen we wel degelijk zeggen dat we stappen hebben gezet. Niet alleen heeft het team twee lokale mentors met veel ervaring om ze te helpen met al hun vragen; ook hebben ze eindelijk een kantoorruimte. Ze zullen de komende tijd werken vanuit de Innovation Hub: een gebouw waar door allerlei groepen wordt gewerkt aan sociale projecten in de stad. Alle ruimtes bieden de nodige faciliteiten en alle ruimtes worden met elkaar gedeeld. Een prachtige samenwerking waarmee Kriterion Ramallah kan gaan groeien.

Vanaf nu zullen de teamleden twee keer per week samen komen in de Hub om hun eerste activiteiten uit te stippelen. Ideeën variëren al van filmscreenings tot DIY (do it yourself) workshops tot aanschuiftafels waar Palestijnse vrouwen traditioneel eten koken.

?Automatisch op de hoogte blijven over Kriterion Ramallah en de andere YUA-projecten? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief die om de paar maanden wordt verstuurd.