Team

Stichting Young Urban Achievers is een volledig naar Nederlands recht ingerichte organisatie. Hieronder lees je meer over wie zich inzetten voor YUA.

Team
Aylin Özalp – projectcoördinator
Isabel Verwiel – projectcoördinator

Bestuur
Mechtild van den Hombergh – voorzitter
Thomas Hosman – penningmeester
Jan Verschoor – secretaris
Marthe Singelenberg – algemeen lid
Ema Cvrkota – algemeen lid

Oprichting
Frederiek Biemans, Roos Boer en Christjan Knijff hebben gezamenlijk YUA opgericht en hebben jarenlange ervaring in Sarajevo. Mede dankzij hun tomeloze inzet en toewijding is in 2011 Kriterion Sarajevo geopend. Frederiek is tegenwoordig YUA Hoofd Programmering en Tentoonstellingen bij het Humanity House in Den Haag. Roos is werkzaam als Policy Advisor Veiligheid en Ontwapening bij PAX. Christjan is filmhistoricus, journalist en auteur. Hij is op het moment Hoofd Online Communicatieadvies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Comité van aanbeveling
Chris Keulemans – schrijver en journalist
Eddy Terstall – filmmaker
Willemijn Verloop – oprichter en directeur War Child
Bill Carter – auteur van het boek Fools Rush In

Eervolle vermelding: Piet Meerburg (De Bilt, 1 september 1919 – †Amsterdam, 11 april 2010)
Als oprichter van het eerste Kriterion-project ter wereld, Filmtheater Kriterion in Amsterdam, droeg ook Piet Meerburg YUA een warm hart toe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Meerburg, samen met Wouter van Zeytveld, onderdeel van een verzetsgroep.  De leden van deze groep waren grotendeels studenten die door de omstandigheden gedwongen waren geweest hun studie stop te zetten. Zij voelden er weinig voor hun verworven onafhankelijkheid na de bevrijding weer op te geven. Nog ruim voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vatte de inmiddels 25-jarige Meerburg dan ook het plan op voor een commerciële bioscoop waar studenten konden werken om alsnog te kunnen afstuderen zonder van hun ouders of de overheid afhankelijk te zijn. Deze ideologie is nog steeds de stuwende kracht achter werkobjecten in Amsterdam, alsook in het buitenland.